Всеукраїнський з'їзд представників ВМГО "Асоціація молодих донорів України": розвиток системи крові

ВМГО "Асоціація молодих донорів України" свій 10-річний ювілей відмітила в обговоренні Національної стратегії розвитку системи крові.

9 березня 2017 року, 10:05

Україна, підписуючи Угоду про Асоціацію з Європейським Союзом, зобов'язалась привести у відповідність до вимог в першу чергу законодавство та стандарти ЄС. Розвиток системи крові також окреслений в угоді як обов'язкова ланка, котра має бути підготовлена до євроінтеграції.

На сьогодні Служба крові не має централізованого управління, належного фінансування, а центри крові та відділення трансфузіології при лікувальних закладах перебувають в стані занепаду і не виконують у повному обсязі покладені на них завдання. Служба крові позбавлена єдиного контролю, системного керівництва, що унеможливлює керування запасами трансфузійних засобів при необхідності їх оперативного розподілу. В країні не сформована національна система крові для забезпечення компонентами та препаратами крові при виникненні надзвичайних ситуацій та в особливий період. Такий стан свідчить про те, що нам вкрай необхідні заходи щодо реформування, а скоріше за все створення Національної стратегії розвитку системи крові.

На щастя, такий документ вже напрацьовано спеціалістами та експертами як національними, так і міжнародними. Тож недарма вся команда Міністерства охорони здоров'я та члени робочої групи при МОЗ інтенсивно спілкуються зі спеціалістами, громадськістю та міжнародними експертами. Адже всі ці заходи покликані задля одного - сформувати належну систему крові в Україні, врахувавши конструктивну та доцільну думку і позицію кожного.

alt text

4 березня 2017 року ВМГО "Асоціація молодих донорів України" відмітила свій 10-річний ювілей в обговоренні Національної стратегії розвитку системи крові та завдяки гостинному нашому партнерові Radisson Blu Hotel, Kyiv ми мали змогу комфортно та затишно працювати цілий суботній день. Готель Radisson Blu, Kyiv неодноразово долучався до донорського руху України і з радістю зустрічає активності в сфері донорства з відкритими дверима. Декілька разів готелем самостійно було організовано захід по забору крові, також керівництво готелю завжди готові допомогти нам у проведенні важливих заходів для розвитку системи крові в України.

До обговорення були залучені лідери й інших громадських організацій, а для тих, хто не зміг приєднатись велась пряма трансляція через нашу сторінку ДонорUA.

Долучитися до заходу ми запросили експерта координаційної робочої групи з питань розвитку служби крові МОЗ України Олександра Сергієнка. В доповіді дуже детально та доступно було окреслено що ми маємо на сьогоднішній день в службі крові та до чого маємо крокувати і як.

alt text

Олександр Сергієнко, експерт координаційної робочої групи з питань розвитку служби крові МОЗ України

Презентації Олександра Сергієнка:

Керівник проекту з безпеки крові в Україні при Американському міжнародному альянсі з питань охорони здоров'я (АМАОЗ) Олександр Волок поділився своїми напрацюваннями та оцінками діяльності сучасної служби крові.

alt text

Олександр Волок, керівник проекту з безпеки крові в Україні при АМАОЗ

Презентація Олександра Волока:

Ми зробили перші кроки в обговоренні поточного стану служби крові вперше на національному рівні за участі експертів Міністерства охорони здоров'я та однозначно досягнули діалогу з метою створення системи крові в Україні відповідно до вимог ЄС.

Друга сесія, що проходила після обіду та залишилась внутрішньою, де ми обговорювали наші досягнення та наші наступні кроки в рамках впровадження Національної стратегії розвитку системи крові.

Ірина Славінська, президент ВМГО "Асоціація молодих донорів України" детальніше розповіла про діяльність автоматизованої системи рекрутингу донорів крові ДонорUA.

Презентація Ірини Славінської:

alt text

Юлія Новобранець, координаторка Житомирського представництва Асоціації та проекту ДонорUA організувала командну роботу по 4-ом напрямках однієї тематики - робота з партнерами. всі представники з радістю долучились до такого роду активності та поділились своїми напрацюваннями і ідеями.

alt text

Вікторія Іванова, виконавчий директор ВМГО "Асоціація молодих донорів України"

Виконавчий директор Асоціації поділилась напрацюваннями щодо співпраці з державними закладами, особливо з департаментами охорони здоров'я та центрами крові. Було обговорено шляхи співпраці з такими закладами задля єдиного результату - вчасно надана допомога у вигляді компонентів крові.

Презентація Вікторії Іванової:

Координатори представництв Асоціації в містах Миколаїв - Ірина Руденко та Ужгород - Мар'яна Тимша розповіли про свої успіхи за півроку та надали певні поради з приводу активної діяльності представництв -з чого починати та як побудувати ефективну роботу на рівні області.

Презентація Мар'яни Тимши:

Досвід та знання кожного з доповідачів були надзвичайно цінними та ми готові їх використовувати в нашій діяльності. За нами залишились насичені будні праці, котрі зламають корупційну складову системи, зроблять її більш зрозумілою і доступною для донора та пацієнта.

alt text

28 представників із 25 міст, де представлена діяльність Асоціації долучились до ювілейного з'їзду АМДУ

Поділитись:

Підпишись на нашу розсилку, щоб бути в курсі всіх новин та активностей:

Хочеш бути в курсі всіх подій?

В каналі ми публікуємо цікаві факти, дописи, анонси, що пов'язані з донорством крові, сучасними трендами в медицині та використанню інформаційних технологій.