Як здати кров для дитини: міфи і правда про донорство крові

Чому в Україні й досі донорську кров доводиться шукати в авральному режимі.

5 квітня 2017 року, 20:26

Ірина Славінська, президент Асоціації Молодих Донорів України і засновник пректу ДонорUA розповіла UaUa.info чому в Україні досі донорську кров доводиться шукати в авральному режимі, і як стати донором, щоб змінити нарешті цю ситуацію.

«Терміново потрібна кров дитині!» - такі прохання про допомогу зустрічаються часто. Інколи, врятувати чиєсь життя дуже легко: достатньо на півгодини заглянути в найближчий донорський пункт.

Поділитися своєю кров'ю багато хто готовий. Але зважитися на перший донорський досвід буває нелегко. Когось лякає процедура з джгутами і голками, хтось боїться підхопити СНІД або гепатит. Когось відштовхує складний процес, із паспортом і пропискою.

Все більше людей знаходять час і мотивацію, та свідомо здають кров. Але її все одно не вистачає, і кожен день хтось в паніці шукає донорів, щоб врятувати життя своїм близьким.

alt text

Когось може врятувати ваша кров

Прохання про донорську кров для дитини найчастіше надходять з онкологічних диспансерів. Та ситуації, в яких екстрено потрібен донор, в будь-який момент можуть трапитися з кожним із нас.

Цілісна кров, її компоненти та препарати щодня рятують життя

  • жертвам автокатастроф, пожеж, нещасних випадків;
  • породіллям при великій крововтраті;
  • недоношеним новонародженим немовлятам;
  • пацієнтам із захворюваннями крові (лейкоз, апластична анемія, гемофілія і тд.);
  • людям, котрим потрбіна хірургічна операція, трансплантація органів або протезування.

У випадку з операцією або травмою досить одного переливання крові. Пацієнтам з онкологією переливання потрібні регулярно, протягом декількох місяців або років. При генетичних захворюваннях крові донорська кров і препарати з неї необхідні людині проятгом всього життя.

Статистика каже, що потреба в донорській крові становить 12 мл. на одного українця. Банк крові містить лише 9,5 мл. Через брак потрібної крові в екстреному випадку іноді роблять пряме переливання крові, без перевірки на небезпечні захворювання.

Кров, яку здає донор, на центрифузі розділяється на три компоненти: еритроцити, тромбоцити і плазму. В Україні, щоправда, розділяють тільки на плазму і еритроцити. Для отримання тромбоцитів у нас немає обладнання.

Еритроцити переливають, коли потрібно підняти гемоглобін або загальні показники крові.

Плазма крові забезпечує швидке відновлення при опіках і травмах. Це білки, «будівельний матеріал» для організму.

Тромбоцитну масу використовують, якщо кістковий мозок не виробляє власні тромбоцити, імунітет реципієнта «на нулі» і є ризик внутрішньої кровотечі.

Як позбутися страху: лайфхаки продвинутих донорів

Донорство — дуже тонка і чутлива тема. Особливо для тих, хто йде здавати кров вперше, не знаючи процедури та якої реакції чекати від організму.

Іноді благородний порив гасне на підході до донорської станції. Багато з них, на жаль, давно чекають ремонту. Думка про те, що тут потрібно провести внутрішньовенну процедуру, викликає зрозумілу тривогу.

Хочу запевнити: не дивлячись на зовнішній вигляд, на цих станціях все стерильно. І страх, що тут можна чимось заразитися, зовсім не обгрунтований.

Так, це не супернові сучасні лабораторії. Але зону забору крові на станціях намагаються підтримувати в належному стані. Всі інструменти, які мають дотик до донора - одноразові і стерильні. Вони при вас відкриваються і при вас відразу ж викидаються.

Щоб зняти нервозність у донорів початківців ми в ДонорUA почали робити відеоогляди станцій. Тому що невідомість лякає, а, коли людина прийде в приміщення, яке уже бачила, знає, чого чекати, емоційно набагато комфортніше.

Крім ситуації на донорських пунктах, людей часто хвилює, що після здачі крові вони втратять свідомість. Навіть досвідчені донори іноді відчувають себе невпевнено через це.

Тому під час процесу краще зосередитися не на тому, що відбувається, а на думці, що ви рятуєте чиєсь життя.

Забір крові триває не довше 10 хвилин. Часу якраз вистачає, щоб зробити селфі і викласти його в Інстаграм, і тим самим привернути до донорства ще більше людей.

Порада для донорів, які вперше вирішили здати кров: приєднуйтесь до акцій. Ми проводимо їх досить часто, і афішуємо на нашій сторінці в Фейсбук.

Йти здавати кров гуртом - простіше, веселіше, і зовсім не страшно. Ми супроводжуємо донора від порога, до самого виходу. Веселимо, відволікаємо, задаємо питання і самі розповідаємо все, що йому цікаво, фотографуємо, не даємо подумати про страх взагалі.

Навіщо потрібні паспорт та прописка

Паспорт допомагає ідентифікувати людину. Це потрібно, щоб оперативно зв'язатися з донором, якщо в крові виявлені небезпечні інфекції. А також швидко дізнатися чи стоїть людина на диспансерному обліку і чи може бути донором.

Більшість людей відповідально ставляться до свого здоров'я і до процедури донорства. Але трапляються і такі, хто приходить здавати кров, ігноруючи хворобу. Тому контроль повинен бути належним.

Окрім паспорта, у вас можуть попросити ідентифікаційний код. Він потрібен в тому іипадку, коли обід, компенсується у грошому вимірі після кроводачі. Зазвичай це сума близько 50-70 грн. Якщо видають талончик на безкоштовний обід в кафе або пайок: сік, цукерки і печиво, то код не потрібен.

Є ще однин пункт, який сильно обмежує потік донорів. Здати кров можна тільки в межах області, в якій ви зареєстровані.

Причина виникнення такого пункту в тому, що в Україні 450 медичних установ, котрі мають право брати донорську кров. Але немає єдиного реєстру донорів, і навіть толком не налагоджена комунікація між цими установами.

Якщо ви зареєстровані в Львівській області, але живете в Одеській, і хочете здати кров, дзвонити з Одеси до Львова і уточнювати, чи стоїте ви на диспансерному обліку, ніхто не буде.

Згідно із законом жоден лікар не може відмовити донору, грунтуючись на «не тій» реєстрації, але донори цього не знають. А якщо і знають, вони приходять здати кров, а не скандалити і добиватися правди. Ні, так ні - людина розвернулася і пішла по своїм справам.

Кому і чому не можна здавати кров

Окрім вірусних захворювань, небезпечних для реципієнта, в списку протипоказань є стани, при яких здача крові може нашкодити донору. При таких діагнозах кров у вас не візьмуть, навіть якщо ви себе відчуваєте прекрасно.

Різка втрата півлітра крові для здорового організму корисна. Кістковий мозок виробляє нові клітини крові, організм оновлюється. Деякі відчувають навіть енергетичний підйом, замість обіцяної слабкості.

Та якщо у вас, наприклад, зір мінус 6, то крововтрата може ще більше знизити його. Може і не знизити, та ризикувати вашим здоров'ям ніхто не буде.

Або, наприклад, проблеми з тиском. Є норма: 120 на 75. Навіть якщо ви себе прекрасно почуваєте з більш низьким або високим тиском, вас все одно не допустять, щоб не ризикувати вашим здоров'ям: хто знає, як організм відреагує на крововтрату.

Якщо у вас є проблеми зі здоров'ям, не потрібно йти на станцію переливання і робити країні ще одну хвору людину. Зробіть спочатку себе здоровою людиною, а потім допомагайте іншим.

Детальну інформацію про тимчасові і абсолютні протипокази до донорства, про те, як відбувається здача крові і її компонентів, і як організм компенсує крововтрату, ми зібрали в нашій Кровопедії.

Підготовка до кроводачі: навіщо потрібна дієта

В Україні донорів просять за два-три дні до здачі виключити з раціону смажене, жирне, молоко, копченості, і тд. Тобто, до здачі крові потрібно готуватися заздалегідь. Я здавала кров в Ізраїлі, і була здивована, що там ніякої підготовки не потрібно. По місту їздять мобілі для забору крові. Під'їжджають до торгового центру або до університету, і будь-яка людина, проходячи повз, може здати кров.

Я питаю: як? Це ж треба два дні готуватися: дієта, без алкоголю. Мені відповідають: у нас немає такого. У нас люди в принципі харчуються нормально, і немає потреби обмежувати їх спеціально перед здачею.

Українські обмеження мають дві причини.

Після жирної їжі плазма теж стає жирною (хілозною). Така плазма не годиться ні для переливання, ні для переробки на фармпрепарати. Але це трапляється не так часто: ми ж не їмо сало кілограмами.

Дієта більше потрібна через низьку чутливість наших лабораторій, які перевіряють донорську кров.

Якщо ви ввечері з'їли щось смажене або жирне, ваша печінка перевантажується, і печінкові показники в крові будуть підвищені. Лабораторія може розцінити ці зміни, як початкову стадію гепатиту. І ви - абсолютно здорова людина - отримаєте відвід від донорства на термін від декількох місяців до року.

Та й донору так спокійніше: якщо аналіз покаже підвищений білірубін, то буде зрозуміло, що це не через їжу, і варто пройти додаткове обстеження.

Кава і куріння не знижують якість крові. Але вони впливають на тиск, і перед кроводачею краще від них утриматися. Ви прийшли на здачу після чашки кави, а ваш тиск - вище норми. Через пару годин організм відновиться, але від донорства вас вже відвели.

Якщо зазвичай тиск низький, а після кави підвищився і показує в рамках норми, вас допустять до кроводачі, та після - тиск впав, а через дві години додатково знизився, тому що закінчилася дія кави - і вам ще гірше. Не потрібно так робити.

Що ще потрібно, щоб здати кров - дивіться у відео.

Як підготуватися до кроводачі

Приховані бонуси донорства крові

Донорську кров перевіряють на безліч показників, від антитіл до СНІДу і сифілісу, до клінічного аналізу крові на 24 показники. Для плазми є ще й карантин.

Така ретельність потрібна, тому що в Україні рівень безпеки крові оцінюють за наявністю кількості антитіл до певного захворювання. Але антитіла починають вироблятися, коли організм вже розпізнав загрозу. Є період - «сіре вікно» - коли інфекція вже є, а реакції організму ще немає. Тому доводиться певний час очікувати.

Через пару днів після здачі крові донор може дізнатися результати своїх аналізів. За фактом, донорство - це простий і безкоштовний спосіб стежити за станом здоров'я. Пакет аналізів, які проводять станції переливання, в приватній клініці коштує близько 2000 грн.

В ідеалі, хоча б раз на півроку потрібно повертатися на станцію переливання і знову ставати донором, це дозволить точно відслідковувати показники крові. Але так буває рідко: найчастіше у нас донори - це друзі і родичі реципієнта. Сталася біда, люди мобілізувалися, здали кров, і більше не повертаються до цього питання.

У цьому одна з причин нашої епідемії гепатиту. Якби донори були регулярними, і постійно обстежувалися, зараження реципієнтів траплялися б рідше.

Якщо з аналізами щось не так, і є необхідність пройти додаткове обстеження, донори можуть це зробити вдвічі дешевше, ніж всі інші. ДонорUA співпрацює з лабораторіями Синево, і на донорські аналізи там діє 50% знижка.

alt text

Банк крові Vs адресна кроводача: як краще

Через те, що станції переливання майже не контактують між собою, паралельно з великим дефіцитом крові в Україні існує і величезний профіцит. Поки в одній області екстрено шукають певну групу крові, в сусідній вона може стояти невикористаною, поки не закінчиться термін придатності.

Щомісяця до 20% крові і компонентів просто виливається, замість того, щоб організувати оперативну комунікацію і нормальну логістику.

Система крові в Україні зараз реформується, ми поступово йдемо до загального Національного реєстру донорів, до єдиної системи управління запасами крові.

Ми створили Базу донорів, де вже зареєстровано більше 11 тисяч анкет з усієї України. Донори залишають свої дані, координати, і оперативно отримують на пошту повідомлення, коли потрібна їхня допомога.

Якщо ви зареєстровані як донор, це не означає, що тепер потрібно жити в постійній боєготовності: на дієті, без алкоголю і тд.

Коли кров потрібна - вона потрібна терміново. Але її не переливають відразу ж від донора до реципієнта. На станції є запас, звідки беруть потрібну кров. Але скільки взяли - стільки ж потрібно і повернути на місце. Ваша кров, після всіх перевірок, і стане цим поповненням.

Тому, навіть якщо ви сьогодні з'їли шашлик, а потім отримали повідомлення, що потрібна кров, можете спокійно планувати кроводачу в особистому кабінеті на 1-2 дні пізніше.

Якби банк крові поповнювався регулярно і в потрібних кількостях, ситуацій «Дитині терміново потрібна кров!» просто не виникало б. Але, оскільки кров в дефіциті, кожен раз, коли вона потрібна, батьки і волонтери змушені екстрено шукати донорів. А іноді навіть платити лікарю за донорську кров, яка в принципі для реципієнта має бути безкоштовною.

Дефіцит крові робить такі махінації можливими. Тому багато медиків не прагнуть реформувати систему крові. Адже тоді донори будуть здавати, а реципієнти - отримувати кров безкоштовно. І лікарі, які зараз заробляють на донорстві, вже не зможуть отримувати гроші від хворого.

Ми створили проект ДонорUA саме для того, щоб максимально спростити і автоматизувати систему крові. Щоб відійти від практики адресного донорства, і прибрати цей потужний корупційний елемент.

Виходить не так швидко, як хотілося б. В Україні люди не довіряють мед.установам, і адресна допомога поки працює ефективніше.

Якщо оголосити, що в київський центр крові терміново потрібна кров 1 групи - ніхто не прийде її здавати. А якщо сказати, що світла маленька дівчинка Машенька дуже хоче жити, і їй потрібна кров 1 групи - люди відгукнуться.

Крім того, коли лікар говорить пацієнту: шукайте донорів, пацієнту вибирати нема з чого і нема коли. Він звертається або до нас, або до волонтерів, і ми шукаємо кров персонально для нього.

Ми працюємо над тим, щоб зробити систему крові в Україні простою і прозорою, а донорську кров - доступною в потрібний час і в потрібній кількості. Щоб не пацієнти змушені були шукати кров, а самі мед.установи зверталися до нас із запитами.

Ми прагнемо побудувати максимальну довіру до ДонорUA. Створюємо культуру донорства, піднімаємо донорський рух, привертаємо увагу до проблем людей, які потребують допомоги донора.

Щоб стати донором, не обов'язково чекати критичних ситуацій з близькими, або чужих слізних прохань про допомогу. Навпаки, ставати донором і регулярно здавати кров потрібно для того, щоб критичних ситуацій просто не виникало.

Джерело: Наталя Ковтун © UAUA.info

Поділитись:

Підпишись на нашу розсилку, щоб бути в курсі всіх новин та активностей:

Хочеш бути в курсі всіх подій?

В каналі ми публікуємо цікаві факти, дописи, анонси, що пов'язані з донорством крові, сучасними трендами в медицині та використанню інформаційних технологій.