Всесвітній день донора крові 2017: як це було

Щороку 14 червня країни всього світу відзначають Всесвітній день донора крові.

17 червня 2017 року, 18:06

alt text

Щороку 14 червня країни всього світу відзначають Всесвітній день донора крові. Ця подія - це привернення уваги громадськості до питання про потреби людства в безпечній крові та її компонентах або препаратах, і висловлення подяки донорам крові за те, що вони здають кров і допомагають рятувати життя людей. Як відзначила Україна Всесвітній день донора, що відбувалось в наших представництвах і як охоче долучались донори та жителі міст до святкування? Як підтримали нас наші партнери та що висвітлювало ЗМІ? Читайте наш звіт.

В цьому році темою кампанії Всесвітньої організації з питань охорони здоров’я до Всесвітнього дня донора крові був слоган Здавайте кров. Здавайте її зараз. Здавайте її часто. У будь-якій кризовій чи надзвичайній ситуації природною реакцією людини є питання: «Що я можу зробити? Як я можу допомогти?». Тому в якості гасла кампанії 2017 року було обране питання: «Чим ви можете допомогти?». Кампанія підкреслює важливу роль людини, котра може допомогти іншим в умовах надзвичайних ситуацій, здаючи кров, а також служить приверненням уваги до того, наскільки важливою є регулярна здача крові для сформування достатніх запасів донорської крові до того, як трапиться якась надзвичайна ситуація.

Донорська кров - це цінний ресурс як при плановому лікуванні, так і при наданні невідкладної допомоги. Завдяки їй пацієнти з небезпечними для життя патологіями можуть жити довше і мати більш високу якість життя. Донорська кров також може бути необхідна при складних медичних і хірургічних процедурах. Переливання крові має життєво важливе значення при лікуванні поранених в умовах надзвичайних ситуацій будь-якого типу (природні катастрофи, аварії, збройні конфлікти і т.д.) і грає найважливішу роль при наданні акушерської та перинатальної допомоги. Служба крові є однією з основних складових ефективної діяльності системи охорони здоров'я. Забезпечення достатніх запасів безпечної донорської крові вимагає створення координованої на національному рівні служби переливання крові, що діє на основі добровільного і безоплатного донорства.

Щороку надзвичайні ситуації загрожують життю і здоров'ю мільйонів людей. За останнє десятиліття катастрофи забрали понад 1 мільйон життів. Щороку вони торкаються більше 250 мільйонів людей в усьому світі.

Не чекайте, поки трапиться лихо. Здавайте кров! Здавайте її зараз. Здавайте її часто.

1+1 Media

В інтернет-просторі всіх українців привітали наші медіа партнери 1+1 Media та відзначили важливість донорства крові на своїй офіційній сторінці Facebook:

Всесвітній день донора крові в Харкові

Передовий центр крові України Харківський обласний центр служби крові також відзначив вагомий вклад донорів до розвитку служби крові та донорського руху України, підтримуючи наш проект в своїй соціальній мережі:

Нас підтримали наші вищезгадані партнери ще й запуском нового хештегу #ЗдаюКровзДонорUA, що буде можливо цілий рік використовувати та до Всесвітнього дня донора крові 2018 отримати подарунки і відзнаку за розвиток донорського руху України.

Репортаж від телеканалу "Інтер"

Важливість створення системи ДонорUA та популяризації донорства крові відзначив в своєму репортажі телеканал Інтер:

Всесвітній день донора крові в Миколаєві

В Миколаєві до нас приєднався Департамент охорони здоров'я і в першій половині відбулась здача крові, а ввечері на Соборній площі можна було дізнатись свою групу крові та долучитись до запуску кульок:

Всесвітній день донора крові в Дніпрі

Голова Дніпропетровської обласної ради відмітив під час урочистої події на Дніпропетровській обласній станції переливання:

Приєднуйтесь до донорства, станьте одним з тих людей, які у буквальному сенсі віддають частину себе задля допомоги інших.

А вже ввечері 70 донорів та гостей свята приєднались до запуску кульок в небо:

Всесвітній день донора крові в Івано-Франківську

Особливе частування було для донорів в цей день на Івано-Франківській станції переливання крові:

Всесвітній день донора крові на Західній Україні

На Західній Україні ми спільно із скаутською організацією ПЛАСТ організували Марафон здачі крові:

alt text

Всесвітній день донора у столиці: репортаж від телеканалу "UA: Перший національний"

У столиці закликали до регулярного добровільного донорства крові та запрошували здавати кров щодня. Адже саме вчасно надана допомога залежить від кожного із нас. Акція по забору крові проходила в філіалі Київського обласного центру крові, до якої до якої долучилось 29 донорів. Саме така потреба в донорах крові є щодня в цьому центрі.

Новое время

До Всесвітнього дня донора Новое Время опублікувало історії донорів, котрі рятують життя, а вже наступного дня до своєї редакції запросили нас Новое Время, де ми обговорювали стан донорства крові, які є волонтерські ініціативи та як розвивати донорський рух України:

Всесвітній день донора в Білій Церкві

Урочисте вітання та нагородження донорів відбулось у стінах Київського обласного центру служби крові:

Репортажі з місця подій можна проглянути на нашому каналі в YouTube, а знайти себе на фото можна тут:

Поділитись:

Підпишись на нашу розсилку, щоб бути в курсі всіх новин та активностей:

Хочеш бути в курсі всіх подій?

В каналі ми публікуємо цікаві факти, дописи, анонси, що пов'язані з донорством крові, сучасними трендами в медицині та використанню інформаційних технологій.