Все про кров… та поки що не українську

n/a

3 листопада 2015 року, 12:48

У Великобританії більше 6000 донацій крові необхідні щодня, щоб задовольнити попит у лікарнях. Основні групи крові — O, A, B і AB. Група О є найбільш поширеною і користується великим попитом. Кров також можна підрозділити на основні компоненти — еритроцити, лейкоцити, тромбоцити і плазму. Еритроцити мають термін придатності 35 днів, в той час як життя тромбоцитів становить тільки сім днів. Свіжозаморожена плазма може зберігатися в замороженому вигляді до 18 місяців.

Більшість людей у ​​віці від 17 до 65 років можуть стати донорами крові. А ті, хто регулярно здає кров може продовжувати здавати до тих пір, поки дозволяє стан здоров’я.

У 2014/2015 роках ми зібрали 1,71 млн. донацій від безоплатних донорів крові.

В середньому в одному літрі крові дорослої людини циркулює близько 5 трлн. червоних кров’яних клітин . Це означає, що в середньому 25 трлн. еритроцитів бігають всередині вас, хоча з них 25 млн. (або 0,1%) вмирають щодня, тобто 300 в секунду.

Вільям Харві був першим лікарем, хто виявив ще у 1628 році, що в крові циркулюють круглі тільця.

Перше успішне переливання крові проводилося в 1665 році д-р Річардом Лоуером. Донорами та реципієнтами були собаки. Тим не менш, коли лікарі почали робити переливання людям, то не могли зрозуміти, чому люди вмирали. І лише в 1900 році Карл Ландштейнер винайшов систему АВО по групам крові і зрозумів, що необхідно переливати кров сумісної групи крові. За що і отримав Нобелівську премію.

У 1946 році була створена Національна служба переливання крові. У 1996 році організація отримала назву Національна служби крові, що займалась забезпеченням донорської крові для всіх лікарень Англії та Північного Уельсу. У 2005 році Національна служба крові об’єдналася із Британською Службою з питань трансплантації (UK Transplant) та створили Службу NHS (Система медичного обслуговування населення у Великобританії) з питань крові та трансплантації. Між нами, українцями, та ними, британцями, різниці немає. Ми всі люди, всі живемо в 21 столітті, з однаковими можливостями. Ми всі хочемо бути здоровими, а коли хворіємо — хочемо вчасно отримувати якісну допомогу. Ось про що наш проект ДонорUA — ми створюємо хороший сервіс, будуємо ефективну систему, і хочемо це все робити разом з вами. Допомагаючи нам, ви допомагаєте собі.

Поділитись:

Підпишись на нашу розсилку, щоб бути в курсі всіх новин та активностей:

Хочеш бути в курсі всіх подій?

В каналі ми публікуємо цікаві факти, дописи, анонси, що пов'язані з донорством крові, сучасними трендами в медицині та використанню інформаційних технологій.