Міжнародний день студента

n/a

17 листопада 2015 року, 11:29

Одна з найпотужніших рушійних сил донорського руху — студенти. 17 листопада в усьому світі відзначають Міжнародний день студента. Традиційно це свято пов'язують із веселощами та розвагами, проте дата святкування затьмарена трагічними фактами.

Історія цього дня сягає у часи Другої Світової війни. Саме тоді в окупованій Празі, під час розгону мирної демонстрації, було вбито студента медичного факультету Яна Оплетала. Пізніше його похорони переросли у справжню акцію протесту, під час якої було заарештовано десятки студентів.

alt text

Студент Ян Оплетала

Уже 17 листопада підрозділи гестапо та есесівці оточили гуртожитки міста та заарештували близько 1200 студентів. У результаті 9 активістів були страчені без слідства, а тисячі студентів відправлені до концтаборів. За наказом Гітлера усі чеські виші були зачинені. Значно пізніше, уже у 1973 році, дата 17 листопада знову стала знаковою. Цей день був вирішальним у протестах Національного Політехнічного університету Мецово і ознаменувала завершення військової диктатури «чорних полковників» у Греції. Зважаючи на ці історичні події, Всесвітній конгрес студентів запровадив Міжнародне свято студентів 17 листопада.

Ми від усього серця вітаємо усіх колишніх, нинішніх та майбутніх студентів із професійним святом! Дякуємо Вам за Вашу небайдужість та активну життєву позицію. Разом ми можемо змінювати світ на краще. Успіхів Вам у навчанні та на донорській ниві:)

alt text

Поділитись:

Підпишись на нашу розсилку, щоб бути в курсі всіх новин та активностей:

Хочеш бути в курсі всіх подій?

В каналі ми публікуємо цікаві факти, дописи, анонси, що пов'язані з донорством крові, сучасними трендами в медицині та використанню інформаційних технологій.