Групи крові в японській культурі

Групи крові для японців мають приблизно однакове значення, що і зодіак в Західному світі.

27 березня 2016 року, 21:33

alt text

Групи крові (яп. 血液 型 Кецуекігата) людини займають важливе місце в японській культурі. За ним визначають риси темпераменту людини, його сумісність з іншими і здібності в роботі. Групи крові для японців мають приблизно однакове значення, що і зодіак в Західному світі.

Часто подібні погляди досягають рівня наукового расизму, в сучасному вигляді вони були висловлені в книзі журналіста Масахико Номі в 1970-х роках. У той же час науковий світ Японії і світу в цілому заперечує віру в подібний вплив групи крові на особистість людини і характеризує їх як псевдонаукові і забобонні.

Вперше групи крові були відкриті австрійським ученим Карлом Ландштейнером, який виявив три унікальні групи крові після серії дослідів. Подальші дослідження показали, що у різних народів групи крові в процентному співвідношенні розподіляються неоднаково. Наприклад, у азіатів найчастіша група крові - III (B). Ця різниця відразу була взята на озброєння нацистами як підтвердження переваги арійців над «нижчими» расами. Але згодом у нацистській Німеччині особливе значення групи крові для визначення «арійців» було відкинуто і замінено більш загальним поняттям «арійська кров».

У 1926 році в «Журналі організації військових лікарів» (яп. 軍医 団 雑 誌 Гун'ідан дзассі?) З'явилася робота «Про реакцію аглютинації еритроцитів людини» (яп. 人 血球 凝集 反 応 ニ 就 テ Нінкеккю: ге: сю: Ханно: ні цуйте?) , авторами якої були Рін Хірано і Томіта Ясіма. Але робота була відкинута як спірна, ненаукова і мотивована расизмом авторів.

У 1927 році професор Токійського жіночого педагогічного інституту (нині Університет Отяномідзу) Такедзі Фурукава видав в науковому журналі «Вивчення психології» (яп. 心理学 研究 Сінрігаку Кенко) працю під назвою «Дослідження темпераменту по групі крові» (яп. 血液 型 に よ る 気 質 の 研究 Кецуекігата ні йору катаген але Кенко). Незважаючи на відсутність у Фурукави репутації в науковому середовищі, ідея була прийнята на ура мілітаризованим урядом того часу, і Фурукаві доручили проект по створенню суперсолдат для японської армії. Йому дали 10-20 чоловік для проведення експерименту. В іншому дослідженні Фурукава вивчав різницю розподілу груп крові у різних азіатських народів, переважно у аборигенів Тайваню і айнів з Хоккайдо. Мотивація була такою: після окупації Японією Тайваню місцеве населення організувало ряд повстань в 1930 і 1931 роках, в ході чого було вбито безліч японських переселенців. Таким чином, метою дослідження було виявлення причини «жорстокості і бунтарства» цих народів. Дослідження показали, що 41,2% тайванців володіли I(першою) групою крові, з чого Фурукава зробив висновок, що їх жорстокість генетично обумовлена. Оскільки у айнів частота цієї групи крові склала 23,8%, і самі айни ніколи не влаштовували бунтів проти японської метрополії, це ще більше затвердив Фурукаву в правильності його висновків. У зв'язку з цим він припустив, що японці повинні підвищити число шлюбів з тайванцями, щоб зменшити серед них відсоток людей з I групою.

Інтерес до теорії Фурукави згас в кінці 1930-х років, так як її ненауковість стала занадто очевидною для влади і наукових співтовариств Японії. Однак в 1970-х роках інтерес до нібито існуючого впливу груп крові на людину повернула книга юриста і журналіста Масахико Номі, який не має, втім, медичної освіти. Робота Номі була несистемною, а використана ним методика побудови висновків - туманною. Психологи і медики піддали книгу жорсткій критиці, але незважаючи на це, роботи Номі, що стосуються характеру і дієт для власників різних груп крові є популярними серед населення і добре продаються.

Обговорення груп крові дуже популярне в японських жіночих журналах: багато жінок таким чином вивчають свою «сумісність» з майбутнім або поточним партнером. Серед ранкових програм широко поширені гороскопи по групах крові, подібні гороскопи часто публікуються в щоденних газетах.

Чотири книги, кожна з яких розповідає про людей певної групи крові, зайняли відповідно третє, четверте, п'яте і дев'яте місце в списку бестселерів у Японії, складеному компанією «Тоха» у 2008 році. В японській Вікіпедії група крові є одним з головних параметрів в біографіях знаменитостей, що розташовується відразу після дати народження, але при цьому стаття про теорію впливу групи крові на характер розташована в категоріях «Псевдонаука» і «Дискримінація». Хоча до цих пір не існує будь-яких наукових підтверджень впливу групи крові на особистість, багато японських служб знайомств навіть спеціалізуються на роботі з людьми певної групи крові. Це відповідає ажіотажу, пов'язаному зі знаками зодіаку на Заході, причому західна астрологія в Японії теж популярна. Кожен японець досконально знає свою групу крові і всі її заявлені особливості, і японці дуже дивуються, коли іноземці не знають свою групу крові.

Автори манги нерідко дають своїм персонажам групи крові, що відповідають їх сюжетним характерам. Крім цього, в японських іграх завжди є функція вибору групи крові для створюваного персонажа.

Поділитись:

Підпишись на нашу розсилку, щоб бути в курсі всіх новин та активностей:

Хочеш бути в курсі всіх подій?

В каналі ми публікуємо цікаві факти, дописи, анонси, що пов'язані з донорством крові, сучасними трендами в медицині та використанню інформаційних технологій.