Ми подорожуємо, робимо тату та тусуємось, не знаючи, що кількість донацій зменшується з року в рік

Чому кількість донорів крові щороку зменшується?

14 квітня 2017 року, 19:30

Публікуємо переклад статті про стан донорства в Швеції, а також про виклики та проблеми, з якими зіштовхуються навіть розвинені країни в сфері донорства.

alt text

Якщо вимоги до збору крові не співпадають з нашим способом життя, то, мабуть, не потрібно дивуватись, що активність донорів крові починає знижуватися.

Кожен, хто хоче стати донором крові в Швеції, повинен відповісти на деякі питання, які або підтверджують, що людина може бути донором, або пропонують альтернативу - повернутись через 3 місяці, 12 місяців або ніколи.

Центр крові дуже обережно підходить до вибору того, хто може або хто не може здавати кров.

Мав сексуальні стосунки з іншим чоловіком? Не маєш права здавати кров взагалі або щонайменше 12 місяців.

Недавно зробив тату чи пірсинг? Чекай 6 місяців.

Змінив сексуального партнера? Чекай 3 місяці.

Подорожував тропічними країнами? Можеш здати кров лише через 4 тижні або 3 роки, якщо був на території, що заражена малярією.

Вагітна? Здавай кров лише після народження дитини.

Незважаючи на всі ці вимоги, минулого року в Швеції 222 967 громадян пожертвували свою кров та дали шанс 100 000 пацієнтам на повноцінне життя. Приблизно 500 000 контейнерів крові було зібрано для того, щоб зберегти життя цих людей.

Улріка Льюнг, голова комітету зі справ по донорству крові Швеції, коментує це так:

Ці вимоги були запроваджені Національною радою з питань охорони здоров'я задля безпеки донорів та реципієнтів. Час очікування після подорожей, тату та зміни сексуального партнера призводить до того, що наші постійні донори стають недоступними на певний час.

Відповідно до останніх статистичних даних, активність донорства крові в Швеції має тенденцію до зниження. Одним з факторів, які на це впливають є той факт, що донори мають відкладати кроводачу в зв’язку з такими звичайними справами як хвороба або новий сексуальний партнер.

alt text

Система є чутливою до потоку людей, тому є необхідність в постійному пошуку донорів. Одним із способів утримання та повернення існуючих донорів є SMS повідомлення з подякою в разі використання донорської крові.

alt text

Бути донором - не надто легка задача, зважаючи на правила та вимоги. Саме тому ми маємо розширювати права донорів - продовжує Улріка Льюнг.

То скільки донорів потрібно взагалі? На сьогодні, це приблизно 3% дорослого населення. Для того, щоб мати необхідну кількість в Швеції, потрібно збільшити потік донорів на 0,5%.

Джерело: kit.se

Поділитись:

Підпишись на нашу розсилку, щоб бути в курсі всіх новин та активностей:

Хочеш бути в курсі всіх подій?

В каналі ми публікуємо цікаві факти, дописи, анонси, що пов'язані з донорством крові, сучасними трендами в медицині та використанню інформаційних технологій.