Футбол і донорство крові

Як футбольні клуби популяризують донорство крові в Україні та світі.

25 лютого 2018 року, 17:29

Відомим фактом для кожного з нас є те, що на сьогодні футбол успішно тримає лідируючу позицію серед найпопулярніших видів спорту у світі. Близько 250 мільйонів чоловіків і жінок із більш ніж 200 країн грають у футбол. Футбольні клуби відомі своїми соціальними ініціативами, однак прикладів популяризації донорства серез них не так багато. Ми вирішили зібрати найцікавіші та найяскравіші кейси в Україні та світі.

Здай кров - врятуй життя з НК "Верес" та ДонорUA (Україна)

alt text

25 лютого 2018 року гравці футбольного народного клубу "Верес" з Рівного вийшли на передматчеву лінійку з київським "Динамо" в білих футболках, на яких було написано "Здай кров - врятуй життя" і зображено логотип ДонорUA. З гравцями вийшли діти, які зіштовхнулись зі страшною хворобою - раком, і змогли його перемогти. Таким чином, рівненський клуб підтримав ініціативу ДонорUA по популяризації донорства крові в Україні. Футболки ДонорUA стали "щасливими" для Вереса - рівненський клуб вперше в історії переміг київське Динамо - з рахунком 3 - 1.

E.C.Vitória, “My blood is red & black” (Бразилія)

Першою футбольною ініціативою в Бразилії у 2012 році була футбольна гра за участю бразильського клубу “Саy-Паулу”, на якій футболки гравців були доповнені слоганом “Здай кров”.

Влітку 2012 року, на замовлення центру крові Хеймобія (Hemoba) штату Баїя, що в Бразилії, рекламне агентство “Лео Бернетт Тайлор Мейд” та бразильський футбольний клуб “Вікторія” запустили соціальну акцію під назвою “My blood is red & black” (“Моя кров - червоно-чорна”).

Суть акції полягала в тому, що традиційно червона смужка на футболках клубу замінювалась білою з метою нагадати всім, хто дивиться їх матчі, про недостачу донорської крові в країні. На той момент в Бразилії донорами крові було лише 2% населення. По мірі наповнення центрів кров’ю, смужки знову поступово “червоніли”.

Ось так виглядали різні футболки, які символізували наповненість центрів кров’ю:

alt text

Девіз “Вікторія завжди давала тобі свою кров. Прийшов час і тобі віддати свою” добряче активізував фанатів клубу. За період трансляції соціальної реклами кількість донацій крові зросла на 46%, а у донорство крові було інвестовано 15 000$.

Кампанія “Full-Blooded Barcelona” (Іспанія)

alt text

Футболісти та представники ФК “Барселона” 3 лютого 2010 року знялись у соціальній рекламі, що пропагує безоплатне та добровільне донорство крові. Також, рекламний ролик був направлений на підтримку міста Барселона, як столиці Всесвітнього дня донорства крові в честь святкування 14 червня 2010 року. Щоб на власні очі побачити, як Хаві, Мессі, Пуйоль, Педро, Піке, Маркес та інші гравці закликають підтримати кампанію “Full-Blooded Barcelona”, перегляньте наступне відео:

“Від серця до серця - футбол підтримує донорство!” (Естонія)

alt text

26 травня 2015 року футбольним клубом ФК “Левада” спільно з Центром крові Північно-естонської регіональної лікарні була організована благодійна акція під назвою “Від серця до серця - футбол підтримує донорство!”. В цей день кров здавав сам президент клубу Віктор Левада, головний тренер Марко Кристал, помічник тренера Індрек Зелінскі, головний тренер дублюючої команди Арго Арбейтер, виконавчий директор Тхеймо Тюльп, ex-гравці збірної Естонії Мартін Рейм, Марек Лемсалу, Сергій Хохлов-Сімсон, Ігорь Прінц, Андрій Степанов, Тоомас Тохвер, багато тренерів молодіжних команд ФК “Левадія”, гравці-любителі, співробіткини клубу та батьки молодих гравців. Прямо в приміщенні головної трибуни стадіону з 15:00 до 18:00 могли здати кров і всі бажаючи вболівальники, після чого вони проходили на матч, що починався о 19:00, безкоштовно.

BE THE 1 Donor з Кріштіану Роналду

alt text

Нападаючий мадридського “Реалу”, Кріштіану Роналду, власним прикладом демонструє фанатам футболу і всьому світу свою любов до донорства крові та розповідає про його користь для здоров'я. Ще в 2008 році він став лицем кампанії “Рахунок Червоного Хреста” та знявся у соціальній рекламі “В мене немає татувань, так як з ними не можна бути донором крові”.

У 2013 році футболіст здавав кров для постраждалих після сходження потягу з рельсів в Сантьяго-де-Компостела. В результаті катастрофи померли 78 пасажирів, а 143 отримали травми.

В 2017 році Крістіано Рональдо став ще й донором плазми в рамках руху BeThe1Donor, яке запустило медичну кампанію Abbott з ціллю збільшення пожертвування крові та плазми в світі.

Промо відео можна переглянути тут.

#LGПередайПасДобра (Білорусь, Росія)

alt text

В березні 2017 року у Мінському місцевому центрі трансфузіології компанією LG Electronics за участю футбольної команди “Крумкачі” було розпочато футбольний донорський марафон (#LGПередайПасДобра). В рамках акції були проведені не тільки футбольні чемпіонати представників заводу LG Electronics, а й різноманітні лекційні про донорство крові та соціальну відповідальність. Естафета планується по різним країнам СНГ.

Зокрема, 15 листопада 2017 року на заводі LG Electronics у Підмосков'ї подія була організована Центром крові ФМБА Росії. Підтримували гравців команди заводу відомі футболісти Росії Валерій Карпін та Гілерме Марінато.

Здай кров - сходи на американський футбол (Україна)

14 червня 2017 року на честь Всесвітнього дня донора крові у Вінниці була проведена акція, в рамках якої жителів запрошували на обласну станцію переливання крові не лише з метою кроводачі, а й задля зустрічі з місцевою командою з американського футболу “Вінницькі вовки”. На території станції переливання крові була обладнана невеличка фотозона, де можна було зробити фото з гравцями на пам'ять, а за кроводачу донори отримували квитки на Чемпіонат України з американського футболу.

Подібні одноденні донорські акції за участю Вінницької футбольної команди проводяться на регулярній основі, так 31 жовтня 2016 року на честь Дня всіх святих (Halloween) було влаштовано “Кривавий понеділок”, а 14 лютого 2017 року можна було сходити на побачення з “Вінницькими вовками”. Ці акції проходять за підтримки ДонорUA.

Поділитись:

Підпишись на нашу розсилку, щоб бути в курсі всіх новин та активностей:

Хочеш бути в курсі всіх подій?

В каналі ми публікуємо цікаві факти, дописи, анонси, що пов'язані з донорством крові, сучасними трендами в медицині та використанню інформаційних технологій.