Чи існує "чорний ринок крові" в Україні?

n/a

18 січня 2019 року, 13:14

Нещодавно у інтерв'ю Ірина Славінська, начальник відділу безпеки крові та донорства ДУ "Центру громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я України", відповіла на актуальні питання стосовно нового законопроекту щодо донорства крові в Україні. Проект закону №9452 спрямований на державне регулювання донорства крові, а також має окрему статтю, яка чітко прописує, що кров українців може бути продана за межі держави за певних умов. Ірина Славінська відповіла на турбуючі запитання, в тому числі, чи є небезпека у новому законопроекті.

alt text

На території України від 14 вересня 1998 року діє Постанова Про затвердження Порядку реалізації за межі України компонентів донорської крові і препаратів, виготовлених з донорської крові та її компонентів, а також вивезення з України донорської крові та її компонентів. Спеціальний дозвіл на реалізацію за межами України компонентів донорської крові і препаратів, виготовлених з донорської крові та її компонентів, надається безстроково суб’єкту господарювання Кабінетом Міністрів України за обґрунтованим поданням МОЗ, який визначає перелік такої реалізації.

За рекомендацією Всесвітньої організації охорони здоров'я на 1000 населення має бути 33 донора, Україна не досягнула поки що такого рівня.

Міністерство охорони здоров'я України на сьогодні підготувало проект Стратегії розвитку національної системи крові, деп зазначено основні напрямки та візія розвитку системи. Закон №9452 випереджає крок, оскільки стратегія ще не прийнята Кабінетом Міністрів України. МОЗ та Центр громадського здоров'я вважають, що спочатку потрібно затвердити візію, а потім приймати закон та всі інші нормативні акти.

Зараз на території України є близно 450 установ, які заготовляють компоненти крові. Відповідно до Стратегії розвитку наіцональної системи крові структура зміниться. Буде два централізованих органи, що відповідають за управління та інспекцію. Орган, що відповідає за управління, менеджмент, координацію та моніторинг національної системи крові - Центр громадського здоров'я

Питання ліцензування, інспектування та гемонагляду покладено на Міністерство охорони здоров'я України.

Популяризувати донорство і заціваити донорів ставати регулярними може допомогти система рекрутингу, різноманітні донорські акції та спілкування з донорами. Від якості обслуговування донорів буде залежати те, як швидко ми досягнемо регулярного безоплатного та добровільного донорства в Україні.

Питання "чорного ринку" крові, які цікавлять громадян були освітлені також.

Чорний ринок крові в Україні - це швидше міф, ніж реальність, який існує через те, що про систему крові та донорство мало кому відомо. Міністерство обіцяє виправити ситуацію і надавати людям якомога більше інформації.

Поділитись:

Підпишись на нашу розсилку, щоб бути в курсі всіх новин та активностей:

Хочеш бути в курсі всіх подій?

В каналі ми публікуємо цікаві факти, дописи, анонси, що пов'язані з донорством крові, сучасними трендами в медицині та використанню інформаційних технологій.