«Мистецтво донорства» зруйнувало стереотип про локацію для здавання крові в Івано-Франківську

На події донори могли одночасно здавати кров, слухати класичну музику, насолоджувалися виставкою та доєднатися до фуршету.

20 серпня 2021 року, 14:29

Команда ДонорUA із кожним днем залучає все більше та більше людей до розвитку донорського руху в Україні. Із кожною подією на сайті реєструються все нові охочі рятувати життя. Крок – за кроком, крапля – за краплею, але ми впевнено йдемо до залучення 2 млн донорів. Що було незвичного в акції «Мистецтво донорства» в Івано-Франківську? Читайте детальну інформацію у нашій статті.

alt text

Як зародилася ідея проведення події особливого формату в Івано-Франківську?

«Мистецтво донорства» — проєкт, де донори можуть здати кров, милуючися культурою. Ініціатива дозволяє слухати музику, милуватися картинами та рятувати життя людей. Ця акція стала особливою тим, що вона поєднала в собі дві події нашої організації – «Мистецтво донорства» та виставку робіт конкурсу DonorUA Art Project. Зокрема, перша ініціатива тільки зароджується на теренах України. Попередньо її провели в Лубнах і Житомирі, а виставка робіт почала свій рух із найбільших міст України – Києва та Львова. Івано-Франківськ став містом, якому вдалося переплести дві події в єдине ціле.

«Цей проєкт має для нас дуже велике значення, адже ми хочемо зламати стереотип про те, що донорство це – страшно, боляче та неприємно та його можна робити лише в спеціальних умовах. Насправді, донорство – це доступно. Донором може стати кожна здорова людина та зробити це в зручний час і спосіб», – сказала координаторка платформи ДонорUA Людмила Лінник.

alt text

Чим було особливе це «Мистецтво донорства»?

Акція тривала 20 серпня на третьому рівні торгового центру «МЕНС Простір». Почалося все офіційним відкриттям. Промови висловили координаторка платформи ДонорUA Людмила Лінник, представниця торгового центру «МЕНС Простір» Марта Баранецька та директор В‘ячеслав Макаренко, медична директорка Прикарпатського обласного центру служби крові Івано-Франківської обласної ради Ірина Федик. У своїх промовах вони зазначили, наскільки важливою є ця ініціатива.

«Ми раді запропонувати допомогу. Вона не обов’язково має бути фінансова. Двері ТЦ «МЕНС Простір» завжди відкриті до всіх ідей, що спрямовані на благодійність. Це – лише один із перших заходів такого формату, але ми плануємо проводити їх регулярно, щоби кожен іванофранківець міг долучитися до доброї справи», — наголошує В‘ячеслав Макаренко, директор ТЦ «МЕНС Простір».

На подію команда ДонорUA отримала 52 реєстрації, а завітати змогло 40 осіб. У деяких виявили протипоказання, про які вони не знали, також були люди з низьким рівнем гемоглобіну, тому не всі змогли долучитися до порятунку життя, хоча неймовірно хотіли це зробити. Тільки після підтвердження задовільного стану донорів допускають до здавання крові. Загалом удалося зробити 29 повних донацій, а отже, спільними зусиллями ми змогли врятувати до 87 життів. Кожен донор отримав довідку про кровоздавання, яка дає право на додатковий вихідний день, а також – результати аналізів на ВІЛ/СНІД, гепатит B, C, сифіліс, групу та формулу крові.

Перед донацією охочі мали можливість випити чаю з печивом від торгового центру «МЕНС Простір» й артезіанську воду від ГК «Нові продукти». Вони спілкувалися, робили спільні світлини, раділи від сувенірів від партнерів. Подія була насичена прижмними моментами, які створювали люди. Яскравою родзинкою ініціативи став виступ Івано-Франківська обласна філармонія ім. Іри Маланюк у вигляді виступу струнного ансамблю Quattro Corde String Ensemble. Гурт задавав події настрою та налаштовував донорів на те, що донація може пройти комфортно та приємно.

Під вишукану музику також можна було переглянути найкращі роботи Міжнародного конкурсу-фестивалю DonorUA Art Project. Команда ДонорUA отримала 78 робіт із різних куточків світу, а саме: Бразилії, Нової Зеландії, Грузії, України, США, Китаю тощо. Журі оцінювало анімації, малюнки, фотографії та навіть вишиванки. Переможницею конкурсу стала робота Ірини Руснак, якій вручили диплом, грошову винагороду та річну підписку на Projector. Виставка буде тривати до 3 вересня у ТЦ «Менс простір», а здати кров можна було тільки 20 серпня.

«Важливо постійно руйнувати стереотипи про кров і донорство. Існує дуже багато людей, які хотіли би здати крові. Часто вони приходять перший раз саме у такі несподівані локації. Сьогодні теж було багато людей, які долучилися до донорства вперше. Як охочі пояснили, вони давно бажали доєднатися, але не наважувалися. Локація допомогла перебороти страх. Тішимося, що в Івано-Франківську з’явилися нові донори», – сказала медична директорка Прикарпатського обласного центру служби крові Івано-Франківської обласної ради Ірина Федик.

alt text

Чи виправдалися очікування у команди ДонорUA?

Команда ДонорUA щиро вдячна усім, хто долучилися до реалізації події: Прикарпатському обласному центру служби крові за те, що здійснив забір крові; торговому центру «МЕНС Простір» – за частування для донорів, подарункові набори та меценатство події; кав’ярні Vibe – за столи, стільці та частину простору; Veterano Pizza в Івано-Франківську – за сертифікати на піцу для тих, хто долучається для порятунку життя; ініціативі «Твоя кров рятує» – за волонтерську та інформаційну підтримку; Івано-Франківській обласній філармонії ім. Іри Маланюк – за виступ струнного ансамблю Quattro Corde тощо. Десятки людей об’єдналися, щоби ця подія відбулася на найвищому рівні.

«Наші очікування були навіть перевиконані, адже переживали, що прийде мало охочих через проведення такої ініціативи вперше. Завітало 40 донорів! І центр крові, і торговий центр виявили бажання продовжити подібну акцію. Попередньо ми погодили, що такі виїзні ініціативи саме в торговому центрі будуть відбуватися хоча би раз на квартал. Також із центром крові ми розглядаємо інші локації, щоби робити відкриті дні донора в цікавих місцях і залучати нових людей до донорського руху», – сказала координаторка платформи Людмила Лінник.

Цікаве, інформативне, якісне та продуктивне поширення донорського руху для команди ДонорUA має неабияке значення. Уже зовсім скоро ми завітаємо із такою подією і до вашого міста, тому слідкуйте за анонсами. Будемо раді бачити кожного. Разом – до порятунку людей!

alt text

Довідка

Торговий центр «MЕНС Простір» — торговий центр нового формату, який представляє понад 70 виставкових салонів від провідних рітейлерів України: продуктовий супермаркет «АТБ», «Нова Пошта», «Табакерка», хімчистка, аптека, обмін валют тощо. Основну частину складають відомі постачальники меблів, світла, декоративно-оздоблювальних матеріалів і предметів інтер'єру в ціновому сегменті від «середнього» до «преміум» класу. Торговий центр оснащений сучасними системами кондиціонування, вентиляції та опалення, безкоштовною парковкою на 90 машин і складськими приміщеннями.

Івано-Франківська обласна філармонія імені Іри Маланюк — державна концертна організація в Івано-Франківську. Заснована у 1940 р. Колективи філармонії: Академічний камерний оркестр Harmonia Nobile, Академічний симфонічний оркестр, Струнний ансамбль Quattro Сorde, Джаз група Art Prestige, Ансамбль народної музики «Бревіс», Ансамбль саксофоністів, Бандурний дует Metamorfosi.

Veterano Pizza в Івано-Франківську — десята піцерія франшизи, заснованої ветеранами російсько-української війни. Їх страви — особливе тісто з кращими продуктами у фірмовому соусі. Як і всі інші заклади Veterano Group, підтримує важливі соціальні ініціативи, зокрема донорство.

Комунальне некомерційне підприємство Прикарпатський обласний центр служби крові Івано-Франківської обласної ради заготовляє цільну кров, плазму і тромбоцитну масу за адресою Івано-Франківськ, вул. С. Бандери, 23.

«Твоя кров рятує» — спільнота створена, щоб у разі необхідності знайти донорів крові чи її компонентів.

ГК «Нові продукти» – один із найбільших виробників напоїв та закусок в Україні. Компанія працює понад 18 років і внесена до Реєстру найбільших платників податків у країні. Сьогодні група компаній експортує свою продукцію в 19 країн, зокрема Китай, Німеччину, Італію, Чехію, Іспанію, Ізраїль, Уганду, Вірменію, Угорщину, Азербайджан, Грузію та інші. У компанії працює близько 1500 людей. Щодня New Products Group обслуговує понад 25 000 покупців та 106 000 активних торгових точок по всьому світу, випускає 220 асортиментних товарів під 17 брендами.

Поділитись:

Підпишись на нашу розсилку, щоб бути в курсі всіх новин та активностей:

Хочеш бути в курсі всіх подій?

В каналі ми публікуємо цікаві факти, дописи, анонси, що пов'язані з донорством крові, сучасними трендами в медицині та використанню інформаційних технологій.