Виставка «Донорство - це про життя» дісталася колоритного Закарпаття

У Закарпатському музеї народної архітектури та побуту «Ужгородський Скансен» відкрилася виставка, присвячена вітальній силі донорства, покликана привернути увагу до важливості і краси донорського руху. Стартуючи з Південного вокзалу столиці, виставка вже встигла відбутися в Івано-Франківську, Рівному, Луцьку, Тернополі, і тепер дісталася мальовничого Ужгорода.

22 листопада 2021 року, 13:21

Експозицію традиційно склали найкращі роботи міжнародного конкурсу DonorUA Art Project, авторами яких є митці з різних куточків світу, різних вікових категорій, проте єднає їх одне - мистецький погляд на донорство крові та естетичне донесення його важливості до глядача.

alt text

Як відбувалося відкриття виставки в Ужгороді?

Локація для проведення виставки була обрана не випадково: Закарпатський музей народної архітектури та побуту «Ужгородський Скансен» радо приймає в себе різні мистецькі ініціативи та є чи не найулюбленішим місцем для відвідування у містян. За всебічної підтримки керівництва та персоналу музею ДонорUA представив 18 малюнків на тему «Донорство - це про життя», зокрема в експозицію увійшли роботи двох вихованок Ужгородської дитячої школи мистецтв Ромжі Олександри ти Цибульської Вікторії.

Захід розпочався промовою президентки ГО «Всеукраїнська асоціація донорів України» та засновниці ДонорUA Ірини Славінської-Ріцнер, яка натхненно і переконливо говорила про донорство та його важливість, про необхідність побудови культури донорства та руйнування стереотипів щодо донорства.

alt text

Відкриття виставки відвідав міський голова Ужгорода Андріїв Богдан Євстафійович, довівши, що влада міста не стоїть осторонь суспільно значущих питань.

Традиційною для події відкриття виставки вже стала акція “Дізнайся свою групу крові”. Цей інтерактив був організований за допомоги Закарпатської обласної станції переливання крові та має на меті зайвий раз нагадати людям, що вони мають неоціненний скарб, яким можуть поділитись з тим, хто цього потребує, тобто замислитись над можливістю стати постійним донором крові за відсутності протипоказань. Охочих дізнатись групу крові та резус-фактор серед відвідувачів церемонії відкриття виставки виявилось чимало, багато з них визначали свою групу крові вперше.

alt text

Якою родзинкою відзначився Ужгород під час старту проєкту «Донорство - це про життя» на Закарпатті?

ДонорUA у кожному місті намагається віднайти місцевий колорит і залучити до події мистецьке середовище. Цього разу відкриття виставки пройшло надзвичайно зворушливо завдяки участі в ньому вихованців Ужгородської дитячої школи мистецтв. До події долучилися молодша та середня група ансамблю народного танцю «Карічка» під керівництвом Синички Василини та Людмили Вайзер, саксофоніст Юрій Шиман (викладач Степан Поцко), ансамбль гітаристів “Мелодія серця” та дует Русин Іван-Варга Костянтин під керівництвом Ольги Єнченко, ансамбль народного танцю «Синарвань»(керівник Василина Синичка), вихованці театральної студії.

alt text

Здавалося б, дитяча творчість і донорство - це непоєднанні речі, але це лише на перший, поверхневий погляд. Всі учасники міні-концерту дуже серйозно і з усвідомленням поставилися до своїх виступів зокрема і до проблематики, на тему якої відбувся захід, загалом. Команда ДонорUA вважає, що культуру донорства треба виховувати змалку, а в сучасних розвинених та відповідальних дітей, які сьогодні охоче діляться своїм натхненням, та вже за декілька років, можливо, вирішать поділитись своєю кров’ю, й поготів. Зайвий доказ тому роботи підлітків - вихованок ужгородської дитячої школи мистецтв О. Ромжі та В. Цибульської, які були відібрані професійним журі для участі у всеукраїнському турне виставки «Донорство - це про життя». Дівчатам вдалось дуже зворушливо і промовисто донести суть донорства через своє мистецьке бачення.

alt text

Подяки і подарунки: завдяки кому ця мистецька подія стала можливою?

Тема донорства стосується кожного, і команда ДонорUA кожного разу надзвичайно тішиться і радіє, коли знаходить однодумців і партнерів, які готові долучатися до популяризації донорського руху. Під час організації таких масштабних подій, як всеукраїнське турне виставки “Донорство - це про життя” ми отримали в різних містах колосальну підтримку зі сторони бізнесу, преси, місцевого самоврядування та закладів охорони здоров’я. Віримо, що спільними зусиллями, крапля за краплею побудуємо в Україні такий рівень культури донорства, що кожному пацієнту, який того потребуватиме, буде забезпечено донорську кров або її компоненти.

alt text

За величезні кроки назустріч, теплу зустріч та технічну допомогу в організації виставки дякуємо Закарпатському музею народної архітектури та побуту “Ужгородський Скансен”, який надав локацію для розміщення виставки на своїй мальовничій, виплеканій території. Викладачам та вихованцям ужгородської дитячої школи мистецтв, які своїм міні-концертом прикрасили відкриття виставки та продемонстрували свідомість покоління, що підростає, щиро вдячні за відкритість і талант. Закарпатській обласній станції переливання крові, яка втілила корисну і цікаву для відвідувачів акцію щодо визначення груп крові, вдячні за професіоналізм і співпрацю. Під час відкриття виставки було проведено розіграш подарунків - 3-х павербанків від нашого постійного партнера бренду Gelius серед тих, хто визначив свою групу крові, а також авторки робіт - юні художниці В. Цибульська та О. Ромжа отримали заохочувальні подарунки - настільні лампи LED з функцією безпровідної зарядки.

alt text

З нами поруч завжди в будь-якій ініціативі наш постійний партнер ГК «Нові продукти», який кожен івент забезпечує питною водою, піклуючись про водний баланс.

Команда ДонорUA дякує всім партнерам за підтримку і готовність долучатись до проєктів, які популяризують донорство та донорський рух, що є надзвичайно важливим в нашому сьогоденні.

Хто наступний і куди далі рушить виставка, яка об’єднує мистецтво і донорство?

До кінця 2021 року ми запланували охопити всі західні області України. Львів, Рівне, Івано-Франківськ, Луцьк, Тернопіль вже бачили цю подію, з 18 листопада по 2 грудня виставка триватиме в Ужгороді, а далі попрямує до колоритних Чернівців і славетного Хмельницького. Велике всеукраїнське турне має на меті відвідати усі обласні центри України і до Всесвітнього Дня Донора 14 червня повернутись до Києва, аби передати естафету новим ідеям, які прагнуть втілення.

Тож слідкуйте за анонсами, приходьте на виставки, реєструйтесь на платформі ДонорUA, беріть участь в розіграшах, долучайтесь якпартнер, ставайте донорами - ми пропонуємо безліч варіантів взаємодії, з яких кожен може обрати собі до серця. Єднаймося заради однієї великої цілі - подолання дефіциту донорської крові та порятунку людських життів!

Довідка

ГК «Нові продукти» – один із найбільших виробників напоїв та закусок в Україні. Компанія працює понад 18 років і внесена до Реєстру найбільших платників податків у країні. Сьогодні група компаній експортує свою продукцію в 19 країн, зокрема Китай, Німеччину, Італію, Чехію, Іспанію, Ізраїль, Уганду, Вірменію, Угорщину, Азербайджан, Грузію та інші. У компанії працює близько 1500 людей. Щодня New Products Group обслуговує понад 25 000 покупців та 106 000 активних торгових точок по всьому світу, випускає 220 асортиментних товарів під 17 брендами.

Gelius – це український бренд, який розробляє та виробляє аксесуари для мобільних телефонів і smart-гаджетів. Команда прагне, щоби все більше людей мало можливість насолодитися якісними гаджетами, музикою, швидкістю, зручністю, захистом. До продукції входить повна лінійка товарів аксесуарів для мобільних телефонів, зокрема Bluetooth-динаміки, бездротові навушники, smart-годинники, автомобільні та мережеві зарядні пристрої, додаткові батареї, USB-кабелі, автомобільні утримувачі, захисне скло тощо. Цей бренд комбінує дизайн, надійність, високу продуктивність, драйв, швидкість, інновації.

Ужгородський скансен (офіційна назва - Закарпатський музей народної архітектури і побуту) - музей просто неба, який розташовується зовсім поруч з замком, під його південно-східною стіною. На сьогодні скансен займає площу 5.5 га, а на його території розміщується понад два десятки споруд різного призначення, які показують традиції народного зодчества на Закарпатті. Також в музеї зібрано велику кількість предметів побуту. Експонати яскраво ілюструють народні звичаї та культурні здобутки різноманітних етнічних груп, які проживають на Закарпатті.

Закарпатська обласна станція переливання крові — Комунальне некомерційне підприємство Закарпатська обласна станція переливання крові Закарпатської обласної ради заготовляє цільну кров, плазму і тромбоцитну масу. Приймає донорів з реєстрацією Закарпатської області. Для кроводачі донорам потрібно мати з собою паспорт та ідентифікаційний код (якщо це ID-картка - то довідку про місце реєстрації). Обмеження по вазі донора - 50 кг. Для здачі тромбоцитної маси центр крові приймає тільки чоловіків.

Поділитись:

Підпишись на нашу розсилку, щоб бути в курсі всіх новин та активностей:

Хочеш бути в курсі всіх подій?

В каналі ми публікуємо цікаві факти, дописи, анонси, що пов'язані з донорством крові, сучасними трендами в медицині та використанню інформаційних технологій.