9 років ДонорUA: з Excel-таблиці у найбільший реєстр донорів крові в Україні

14 березня 2024 року, 10:43

13 березня ДонорUA відзначили своє дев’ятиріччя. За цей час на платформі зареєструвалися понад 160 000 донорів крові, і більше 7500 пацієнтів, що потребують переливання, отримали допомогу адресно. Команда провела більше 650 подій — виїзних донацій, тематичних лекцій і виставок та інших заходів. На сьогодні спільнота ДонорUA разом здала понад 29 тисяч літрів крові, яка врятувала до 195 000 пацієнтів.

«За 9 років спільнота ДонорUA виросла більш ніж у 100 разів, а ми стали співпрацювати з державою, бізнесом і закордонними партнерами. Така довіра надзвичайно надихає! Організація почала працювати майже одночасно з тим, як росія напала на Україну, і протягом усіх цих років ми допомагали іншим та розвивалися самі. Сьогодні, коли війна стала повномасштабною, ми ще гостріше усвідомили, наскільки важливою є місія ДонорUA», — коментує Ірина Славінська, співзасновниця ДонорUA та Президентка ГО «Всеукраїнська асоціація донорів України».

Перші 1500 донорів

У 2014 році Ірина Славінська разом з CTO ДонорUA Олександром Краковецьким об’єдналися, аби створити реєстр для швидкого пошуку донорів крові. Все почалося з Excel-таблиці, де зберігали дані донорів. Згодом проєкт переміг у конкурсі стартапів від SocialBoost на міжнародній конференції IDCEE та отримав грант у 100 000 грн на розробку платформи.

Вже наступного року була створена перша версія платформи ДонорUA, де зареєструвалися перші 1500 донорів. На сайті вже тоді з’явилася «Кровопедія» — перший в Україні інформаційний ресурс, повністю присвячений крові. Знайти донора для пацієнта на платформі можна було за 2-3 дні — за два роки цей термін скоротиться до 20 хвилин.

У 2017 році з’явилися перші в Україні відкриті дані щодо донорства крові. Команда ДонорUA підрахували, що в Україні здійснюється близько 12 донацій на 1 000 населення протягом року (ВООЗ рекомендує 33 на 1 000). Завдяки нам Україна почала говорити про проблеми донорства мовою даних. У 2019 році ДонорUA почали співпрацювати з державою, беручи участь у реформуванні системи крові, а у 2020 отримали першу підтримку від бізнесу.

Повномасштабне вторгнення: кров, яка перемагає

Коли росія розпочала в Україні повномасштабну війну, система крові стикнулася з безпрецедентними викликами. В цих умовах ДонорUA допомогли державі організувати перевезення крові для потреб фронту — на сьогодні для порятунку поранених військових відправили вже 89 бусів, кожен із яких везе надію для 1500 бійців.

З моменту вторгнення на ДонорUA зареєструвалися більше 110 000 донорів — велика спільна біда змотивувала багатьох долучитися до цієї місії. У 2023 році Ірина Славінська отримала президентську премію AABB (Асоціації зі сприяння розвитку трансфузіології та біотерапії США). Нагороду було присуджено «за неоціненну роботу у підтриманні безпеки, обсягу і безперервності кровопостачання в Україні в умовах надзвичайних викликів». Асоціація вперше нагородила українську організацію, й Ірина Славінська стала першою українкою з міжнародною відзнакою AABB.

Дякуємо всім, хто нас підтримує і долучається до донорського руху! Реєструйтеся на ДонорUA і здавайте кров — кожна ваша донація може врятувати до трьох життів.

Поділитись:

Підпишись на нашу розсилку, щоб бути в курсі всіх новин та активностей:

Хочеш бути в курсі всіх подій?

В каналі ми публікуємо цікаві факти, дописи, анонси, що пов'язані з донорством крові, сучасними трендами в медицині та використанню інформаційних технологій.