21 львів’янин здав кров на першій в Україні мобільній станції забору крові

29 березня 2024 року, 14:43

27 березня у Львові відбулася тестова донація у бладмобілі — першій в Україні мобільній станції забору крові (фото). 21 людина здала кров для військових і цивільних пацієнтів Львівщини. Процедуру проводили фахівці Міського центру служби крові Першого територіального медичного об’єднання м. Львова.

«Бладмобілі — це майбутнє системи крові. Центрів крові, що здійснюють тестування і заготівлю компонентів крові, Україні достатньо було б мати усього 5-10, а от пунктів для її здачі — набагато більше, ніж є зараз. В Ізраїлі бладмобілі широко застосовуються в місцях скупчення великої кількості людей — ТРЦ, навчальних закладах тощо — і збирають близько 90% усієї донорської крові в країні. Маємо надію, що досвід Львова зможуть перейняти й інші міста, аби донорство стало простішим і доступнішим для самих донорів», — розповідає Ірина Славінська, співзасновниця ДонорUA, Президентка ГО «Всеукраїнська асоціація донорів України» та співавторка Закону України «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові».

Мобільний центр крові має п'ять ліжок для донорів та зручне місце для відпочинку до та після процедури. Є міні-лабораторія та локація для консультування з лікарем. На виїзді автобуса крові працює четверо кваліфікованих медиків, які супроводжують донорів упродовж усього процесу — від підготовки здачі крові до післяпроцедурного періоду. Для зберігання крові пацієнтів є спеціальний холодильник.

Тестова донація у бладмобілі відбулася біля центрального входу Лікарні Святого Пантелеймона КП “Першого медичного територіального об’єднання Львова”. Реєструйтеся на ДонорUA, аби стежити за анонсами наступних подій в особистому кабінеті, та здавайте кров зручно.

Проєкт “Твоя кров. Моє життя. Наша перемога” реалізується спільно у партнерстві Першого територіального медичного об'єднання Львова, ГО “Народна самооборона Львівщини”, ДонорUA та ГО “Ветеран Медіа”.

Поділитись:

Підпишись на нашу розсилку, щоб бути в курсі всіх новин та активностей:

Хочеш бути в курсі всіх подій?

В каналі ми публікуємо цікаві факти, дописи, анонси, що пов'язані з донорством крові, сучасними трендами в медицині та використанню інформаційних технологій.