Понад 2000 українців пройшли курс про донорство крові від ДонорUA та Prometheus

Понад 2000 українців пройшли курс про донорство крові від ДонорUA та Prometheus

12 червня 2024 року, 13:23

Менш ніж за рік 2340 українців пройшли курс «Донорство крові: чому це важливо і як стати донором», який запустили ДонорUA та Prometheus у серпні 2023 року. Усього на курсі зареєструвалися понад 4600 людей. Мета проєкту — доступно розповісти про важливість донорства, розвінчати поширені міфи та залучити якомога більше нових донорів, аби рятувати життя військових і цивільних.

«Здавати кров — не боляче, не страшно і не складно. Більшість повнолітніх людей не мають протипоказань для цього. Для процедури використовуються стерильні одноразові системи та сучасне обладнання, тож вона цілковито безпечна. При цьому тема донорства досі оточена страхами й міфами. Аби подолати цей бар’єр і допомогти людям наважитися здати кров, ми створили цей курс. Дякуємо Prometheus за можливість говорити до вмотивованої і спраглої до знань аудиторії», — коментує Ірина Славінська, співавторка курсу, співзасновниця ДонорUA та Президентка ГО «Всеукраїнська асоціація донорів України».

Курс «Донорство крові: чому це важливо і як стати донором» — найбільш повний і доступний гайд, у якому зібрано все, що варто знати потенційним донорам і не тільки:

  • яку користь донорство приносить здоров’ю;
  • кому і як ваша кров може допомогти;
  • спосіб життя донора — це простіше, ніж здається;
  • як підготуватися до здачі крові;
  • протипоказання до донорства;
  • міфи та упередження щодо донорства.

Курс є безкоштовним і складається з коротких відео. Не тільки новачки, а й регулярні донори зможуть дізнатися з нього щось нове. Ви можете прослухати курс повністю або обрати теми, які вас найбільше цікавлять. Для зручності зміст кожного відео продубльований у текстовому конспекті.

Навіть у мирний час кожна третя людина у світі бодай раз у житті опиняється в ситуації, коли їй необхідна донорська кров. Ще до повномасштабної війни в Україні близько 2/3 пацієнтів, які її потребують, не отримували кров вчасно або взагалі. Після російського вторгнення потреба у крові зросла ще на 60%. Кров ніде не продається і не виготовляється — тільки ми самі можемо поділитися нею з тими, хто її потребує. Кожна донація може врятувати до трьох життів.

Курс проводиться за підтримки Посольства США в Україні. Погляди авторів курсу необов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США.

Довідково:

ДонорUA — єдина професійна система рекрутингу та навігації донорів крові. Підтримує роботу 22 центрів крові, співпрацює з Міністерством охорони здоровʼя, СДУ «Український центр трансплант-координації», ВООЗ, Міжнародним комітетом Червоного Хреста та Global Blood Fund. База ДонорUA налічує понад 165 000 донорів. Більше 7500 пацієнтів адресно отримали допомогу завдяки платформі, а на пошук донора для конкретного пацієнта витрачається не більше 20 хвилин.

Prometheus — найбільша платформа онлайн-освіти в Україні. За 9 років існування Prometheus запустив понад 400 безплатних та 50 платних курсів, та переклав українською всесвітньо відомі програми найпрестижніших університетів світу. Усе для того, щоб українці мали відкритий доступ до найактуальніших знань. За час повномасштабного вторгнення активність на платформі перевищила довоєнні показники — сайт відвідало понад 4 мільйони українців та українок, а кількість зареєстрованих на платформі користувачів сягнула двох мільйонів.

Поділитися:

Підпишись на нашу розсилку, щоб бути в курсі всіх новин та активностей:

Хочеш бути в курсі всіх подій?

В каналі ми публікуємо цікаві факти, дописи, анонси, що пов'язані з донорством крові, сучасними трендами в медицині та використанню інформаційних технологій.