Понад 100 бусів донорської крові отримали ЗСУ завдяки ДонорUA

Понад 100 бусів донорської крові отримали ЗСУ завдяки ДонорUA

24 липня 2024 року, 09:18

 Вже понад 100 доставок донорської крові на фронт здійснили завдяки ДонорUA та нашій співпраці із МОЗ та УЦТК. Вантаж кожного з таких бусів може врятувати близько 1500 життів поранених військових та цивільних мешканців прифронтових територій.


«Коли поранена людина втрачає багато крові, вчасне переливання не лише рятує життя, а й допомагає максимально зберегти здоров’я. Що довше людина лишається у знекровленому стані, то більше страждають усі тканини організму, особливо мозок, серце та нирки. Перелити кров найкраще у перші 36 хвилин, або принаймні впродовж години. Але для цього кров має бути постійно в наявності у бойових і військових медиків. У 2022 році ДонорUA долучилися до організації транспортування крові, і ось уже більше 100 поїздок успішно реалізовано. Здавайте кров, де би ви не мешкали — вона доїде до тих, хто потребує її найбільше», — розповідає Ірина Славінська, співзасновниця ДонорUA та Президентка ГО «Всеукраїнська асоціація донорів України».


У 2022 році Ірина Славінська увійшла до складу Оперативного штабу МОЗ для координації діяльності у сфері донорства крові та компонентів крові, функціонування системи крові в умовах воєнного стану. Того ж року ДонорUA підписали Меморандум про співпрацю з СДУ «Український центр трансплант-координації». Завдяки цьому вдалося налагодити чіткий алгоритм для регулярного оперативного транспортування крові на фронт. У 2024 році ДонорUA підписали Меморандум також безпосередньо з МОЗ України.


Маршрути для транспортування крові визначає СДУ «УЦТК». Кров доставляється до прифронтових міст, або ж до точок, де її одразу перевантажують у машини військових, котрі везуть кров до стабілізаційних пунктів.


Кров перевозиться у спеціальних бусах, обладнаних холодильними камерами. За кошти, залучені командою ДонорUA, оплачується робота водіїв та інші необхідні витрати, за необхідності — ремонт обладнання або придбання нового.


Будь-хто може підтримати транспортування крові донатом: кожні 25 грн — це 1 км шляху. З більш ніж 100 поїздок 80 здійснили завдяки ініціативі ПУМБ «Ми однієї крові». Решту доставок допомогли реалізувати ReBuild Ukraine, БО «100 відсотків життя», ТОВ Торговий Дім «Пірана» та донорська спільнота.


У вересні 2023 року ми зібрали 1 млн грн, аби мати грошовий запас для швидкого відправлення крові на фронт у разі посилення бойових дій. Майже половину з цих коштів уже витратили, і ваш донат допоможе нам бути впевненими в тому, що військові отримають допомогу вчасно. Одна доставка крові коштує близько 50 000 грн, і щомісяця на фронт відправляються від 2 до 5 бусів.


Реєструйтеся на ДонорUA і здавайте кров регулярно — військові потребують її постійно, як і цивільні з тяжкими захворюваннями. Донорської крові не буває забагато, і одна ваша донація зможе врятувати до трьох життів.  

Поділитися:

Підпишись на нашу розсилку, щоб бути в курсі всіх новин та активностей:

Хочеш бути в курсі всіх подій?

В каналі ми публікуємо цікаві факти, дописи, анонси, що пов'язані з донорством крові, сучасними трендами в медицині та використанню інформаційних технологій.