Як підняти гемоглобін після спекотного літа

Як підняти гемоглобін після спекотного літа

29 серпня 2024 року, 08:31

За останній місяць усе більше донорів не можуть здати кров через низький рівень гемоглобіну. Причина — спека, через яку ми їмо недостатньо продуктів, що містять залізо. Знижений рівень гемоглобіну не тільки унеможливлює донорство, а й може призвести до серйозних наслідків для здоров’я, тож у літній сезон варто подбати про залізо в своєму раціоні — ДонорUA розповідає, як саме.  

Які продукти містять найбільше заліза? 

Найвищий вміст заліза — в субпродуктах (8-13 мг/100 г) та червоному м’ясі: яловичині, свинині, баранині, індичці, качці (~3 мг). За ними йдуть курятина (1 мг) та риба з морепродуктами: устриці (3 мг), креветки (1,8 мг), тунець (1,5 мг), сардини (1,2 мг). 1,2 мг заліза містить також 100 г курячих яєць.  

На добу дорослій людині потрібно 14-18 мг заліза. З продуктів тваринного походження воно засвоюється на 15-50% залежно від особливостей організму. З рослинних — гірше, на 1-10%, проте і міститися в них цього елементу може більше. Так, у водоростях — до 21 мг/100 г, у гарбузовому насінні — до 10 мг, у бобових — 6,6 мг, у тофу (соєвому сирі) — 5,4 мг, у горіхах — від 2,9 до 4,7 мг, у шпинаті — 2,7 мг. 

Що їсти, аби у спеку “добирати” залізо? 

У спеку, коли апетит знижується, а їсти якщо й хочеться, то щось легке і холодне, спробуйте себе перехитрити: 

  • їжте побільше зелені та горіхів — останні можуть бути зручним і корисним перекусом (а ще їх можна додати до морозива); 
  • готуйте салати, додаючи до них м’ясо, яйця, рибу чи субпродукти; 
  • робіть бутерброди з тофу, печінковим паштетом, в’яленим м’ясом, хумусом; 
  • готуйте холодні смузі, додаючи шпинат, горіхи чи гарбузове насіння. 

Залізо у вигляді добавок приймайте лише за рекомендацією лікаря. А щоби з продуктів воно засвоювалося краще, їжте також фрукти та овочі, багаті на вітамін С: капусту, солодкий перець, ягоди, цитрусові, помідори, зелень — з цим влітку проблем немає.  

Дбайте про своє здоров’я, аби допомагати іншим, і реєструйтеся на ДонорUA — ви будете отримувати сповіщення, коли у вашому місті знадобиться саме ваша кров.  

Поділитися:

Підпишись на нашу розсилку, щоб бути в курсі всіх новин та активностей:

Хочеш бути в курсі всіх подій?

В каналі ми публікуємо цікаві факти, дописи, анонси, що пов'язані з донорством крові, сучасними трендами в медицині та використанню інформаційних технологій.