Понад 8000 пацієнтів отримали донорську кров через платформу ДонорUA

Понад 8000 пацієнтів отримали донорську кров через платформу ДонорUA

9 вересня 2024 року, 09:00

Починаючи з 2015 року, вже понад 8000 пацієнтів, що потребують переливання крові, отримали її завдяки платформі ДонорUA. Автоматизована система дозволяє знайти донорів за 20 хвилин. 

“Донорство має бути системним, аби всі лікарні мали достатній запас крові й шукати донорів нікому не доводилося. Але поки існує дефіцит, ми вирішуємо цю проблему на різних рівнях. В нашій базі зареєстровано понад 170 тисяч донорів, які обрали цей шлях свідомо, й готові допомагати. І коли людині потрібна кров, вона може звернутися до нас, а не благати когось здати кров чи тим паче платити за це”, — розповідає Ірина Славінська, співзасновниця ДонорUA та Президентка ГО “Всеукраїнська асоціація донорів України”. 

На платформі ДонорUA можна заповнити анкету, і система автоматично розсилає сповіщення донорам у вашому місті, які мають потрібну групу крові та резус-фактор. Вони отримують усі необхідні інструкції: для кого потрібна кров, коли її слід здати і як швидко та правильно оформити це в реєстратурі.  

Окрім анкети, діє також гаряча лінія ДонорUA. Звертайтеся за телефоном 0 800 337 354, пишіть на пошту info@donor.ua або у вайбер чи телеграм за номером 067 208 0303. Співробітники координаційного центру розглянуть вашу ситуацію та допоможуть правильно сформувати запит, аби швидко знайти донорів. 

В Україні досі існує проблема стихійного донорства. Коли людям потрібна кров, їм часто доводиться шукати донорів серед родичів та знайомих чи по соцмережах. Доведені до відчаю, вони нерідко пропонують гроші, хоча це протизаконно. Стихійні донори можуть не знати, що в них є протипоказання до донорства, а часом і приховати їх навмисне заради винагороди. І пацієнт, уже ослаблений хворобою, отримує додаткові ризики.  

На ДонорUA реєструються донори, готові здавати кров регулярно. За даними ВООЗ, такі донори забезпечують кращу якість крові, адже знають увесь перелік протипоказань до донорства і ведуть відповідний спосіб життя. ВООЗ наголошує, що саме регулярні донори здатні повністю задовольнити потребу держави в донорській крові, але для цього в країні має бути розвинена культура донорства. 

ДонорUA популяризує донорство різними шляхами: провадить інформаційні кампанії та спростовує міфи, організовує відкриті та корпоративні донації крові, заохочує донорів за допомогою бонусної програми. Лише за минулий рік українські лікарні отримали понад 7000 л крові саме від донорів, зареєстрованих на платформі.  

Реєструйтеся на ДонорUA, аби разом рятувати життя, формувати культуру донорства та змінювати країну. Ваша кров переможе! 

Поділитися:

Підпишись на нашу розсилку, щоб бути в курсі всіх новин та активностей:

Хочеш бути в курсі всіх подій?

В каналі ми публікуємо цікаві факти, дописи, анонси, що пов'язані з донорством крові, сучасними трендами в медицині та використанню інформаційних технологій.