Чому донорство має бути безкоштовним?

Програма безкоштовного добровільного донорства підтримується розвинутими країнами та ВОЗ. Розбираємося, чому така система є ефективнішою.

12 березня 2018 року, 06:44

alt text

За даними Глобальної бази ВОЗ з безпеки крові, 54 країни зі 198 досягли стовідсоткового безоплатного добровільного донорства. Більшість із них (68%) – країни з розвиненою економікою. Розбираємося, чому в розвинутих країнах вважають, що не потрібно платити за кроводачі.

Щоб зрозуміти, чому безоплатне добровільне донорство є найкращим рішенням, потрібно розібратися, які є види донорства та чи вони відрізняються.

Види донорства

У світі існують три види донорів крові: добровільний безоплатний донор, замісний або сімейний та оплачуваний донор.

Безоплатний добровільний донор здає кров або її компоненти за своїм бажанням і не отримує за це плати: ні грошової, ні в будь-якій іншій формі. Символічні подарунки, напої або компенсація проїзду не вважаються оплатою за донорство.

Сімейні або замісні донори здають кров тільки коли це необхідно для члена сім’ї або організації. В більшості випадків працівники лікарень тільки пропонують родичам пацієнта здати кров. Проте інколи пацієнта зобов’язують надати певну кількість замісних донорів, наприклад, перед плановою хірургічною операцією. Хоча такі донори не оплачуються державою напряму, можливе існування прихованої оплати від родичів пацієнта.

Оплачувані або комерційні донори здають кров в обмін на плату. Часто вони здають кров регулярно або можуть мати контракт із банками крові.

Переваги безоплатного добровільного донорства

Кров від безоплатних добровільних донорів – найбезпечніша

Здавалося б, що донорська кров від родичів має найнижчий рівень інфікування. Проте дані ВОЗ говорять про протилежне: рівень розповсюдженості інфекцій крові у сімейних донорів вищий, аніж у безоплатних добровільних донорів (за даними Глобальної бази ВОЗ із безпеки крові). В той час як регулярні безоплатні донори мають найнижчий рівень захворювань крові серед усіх видів донорів. Крім цього, кров, яку здали для пацієнта, може мати іншу групу або бути несумісною за системою антигенів Kell.

Безоплатні добровільні донори регулярно здають кров

Лікарні, що залежать від замісних донорів, не можуть підтримувати достатню кількість запасів крові. Особливо це позначається під час надзвичайних ситуацій.

Середній показник донацій зі стовідсотковим добровільним донорством складає 31 на 100 людей. В той час, коли країна забезпечується безоплатними добровільними донорами на 50%, показник донацій падає до 9 на 1000 населення. Таким чином, сімейні або замісні донори – одноразові донори.

Реєстр регулярних та безпечних добровільних безоплатних донорів дозволяє систематично планувати збір крові. Таким чином, банк крові підтримує регулярні постачання безпечної крові до всіх лікарень, що її потребують.

Чому саме добровільне безоплатне донорство?

В системах, заснованих на добровільному та безоплатному донорстві, пацієнти мають найкращий доступ до безпечної крові. Їх не змушують шукати замісних донорів, щоб отримати лікування. В той час як регулярні донори відгукуються на заклики до кроводачі під час надзвичайних ситуацій чи дефіциту.

У безоплатних донорів немає причин приховувати інформацію про спосіб життя або медичний стан. На них не чинять тиск медичні співробітники або інші члени суспільства. Регулярні донори знають про протипокази, і скоріше самі відмовляться від здачі крові, ніж поставлять під загрозу чиєсь життя.

Ми прагнемо забезпечити Україну стовідсотковим безоплатним добровільним донорством крові. Система ДонорUA є початком національного реєстру донорів, який буде ще одним кроком у подоланні проблеми дефіциту крові в Україні.

Долучайтеся до нас та ставайте регулярними донорами!

Джерело

Поділитись:

Підпишись на нашу розсилку, щоб бути в курсі всіх новин та активностей:

Хочеш бути в курсі всіх подій?

В каналі ми публікуємо цікаві факти, дописи, анонси, що пов'язані з донорством крові, сучасними трендами в медицині та використанню інформаційних технологій.