Що варто та не варто їсти перед донацією?

Неодноразово отримували питання від донорів про те, чи вплине вжита раніше їжа перед процедурою на кров. Так, це має надзвичайно важливе значення. Якщо у вас виявлять певні речовини в крові, то її просто не переллють пацієнтам. Усього лише один горішок, шматочок халви і т.д. можуть усе зіпсувати. До вашої уваги стаття про те, що можна та не можна вживати перед донацією.

alt text

Чому важливо, щоби донори правильно харчувалися?

Неправильне харчування впливає на якість крові, тому це – протипоказання до донорства. Воно стосується не тільки відмови від алкоголю. Донори повинні щодня отримувати певну кількість білків, жирів, заліза, мінеральних солей, а також достатньо пити рідину. Калорійність раціону відіграє чималу роль. Стежити за своїм харчуванням необхідно не напередодні процедури донації крові, а постійно.

Важливо! Дотримання рекомендацій щодо здорового харчування обов'язкове! Найменші порушення в дієті можуть призвести до серйозної зміни якості крові та компонентів крові. Від цього залежатиме якість наданої допомоги хворому! Результатом порушення донорської дієти може стати не просто зміна аналізу крові (від стандартних, а інколи, незрозумілих для більшості з нас показників), а й життя іншої людини!

alt text

Що не рекомендують їсти перед донацією?

Склад раціону, уживання алкоголю чи ліків можуть уплинути на певні показники крові, тому радимо відмовитися від нижченаведеного списку продуктів або препаратів:

  • копчена, гостра та смажена їжа з численними спеціями – табу мінімум упродовж 48 год перед донацією;
  • соління;
  • молочні продукти, у тому числі йогурти, сир, вершки, масло, а також яйця. Уживання навіть невеликої кількості жирів, тваринних білків упливає на склад і якість крові, заважає її розподілу на компоненти. Також через мікрочастинки жиру сироватка крові стає надто густою, в'язкою, набуває каламутного вигляду. Це називають хільозом плазми;
  • горіхи, фініки та банани заборонені з тієї ж причини;
  • буряк рекомендують не вживати впродовж 48 год перед процедурою;
  • чорницю варто припинити їсти за 72 год до забору крові;
  • ковбасні вироби – сосиска, ковбаса, балик, шинка та інше;
  • чипси, сухарики, халва, насіння, снеки, кетчуп, майонез, інші магазинні соуси та маринади містять безліч шкідливих синтетичних речовин, які допомагають продуктам довгий час зберігати смак, колір і свіжість (якої в них бути не може, адже це – штучна їжа);
  • солодкі магазинні напої містять шкідливі барвники;
  • алкоголь, енергетичні напої. Про вживання таких рідин донору слід забути назавжди, але, якщо випили, то слід утримайтеся від донації найближчі 48 год;
  • лікарські засоби не вживати впродовж останніх 72-х год.

Куріння – ворог здоров'я не тільки донора, а й пацієнта, який отримує таку кров. У день донації від цигарок доведеться відмовитися. Дихати тютюновим димом також заборонено мінімум півтори години до процедури.

alt text

Що рекомендують їсти перед процедурою?

Перелік рекомендованих продуктів набагато менший, але корисніший для здоров'я донора.

Порція напою обов'язкова безпосередньо перед здаванням крові з метою запобігання розвитку гіповолемічної реакції організму через різку зміну артеріального тиску. Рекомендують випити воду, солодкий чай, компот із сухофруктів.

Легкий сніданок повинен бути за 2-3 год до процедури. У день донації, щоб уникнути непритомності та слабкості, варто перекусити вареними крупами на воді чи макаронними виробами без додавання вершкового масла. Можете з'їсти хліб, сушку, сухарі (не магазинні снеки!), вівсяне печиво. Також дозволені пропарена риба та відварене м'ясо нежирних сортів.

Дотримуйтеся спеціального харчування перед донаціями та долучайтеся до донорського руху задля порятунку життів!

Поділитись:

Підпишись на нашу розсилку, щоб бути в курсі всіх новин та активностей:

Підтримати ДонорUA

Стань другом ДонорUA

Підтримай популяризацію безоплатного та добровільного донорства крові в Україні

Допомогти
Кровопедія