Яких правил слід дотримуватися після процедури?
- відпочиньте впродовж 15 хв одразу після здачі крові;
- у разі поганого самопочуття повідомте персонал;
- з'їжте легку їжу та випийте солодкий чай;
- протягом 2 годин не сідайте за кермо будь-якого транспорта;
- 2-3 год не підіймайте нічого важкого рукою, із якої брали кров;
- не вживайте алкогольних напоїв упродовж мінімум 8 годин;
- уникайте інтенсивних фізичних навантажень упродовж 12 год після донації;
- часто та регулярно харчуйтеся протягом двох діб після процедури;
- вживайте підвищену кількість рідини впродовж двох діб.
Чому харчування важливе для донорів?
Після донації дуже важливо правильно харчуватися, аби відновити не лише кількість, а й якість крові. Їжа, багата на залізо, – одна з важливих умов відновлення після донації. Це передусім продукти тваринного походження: м'ясо (особливо червоне), печінка, риба та різноманітні морепродукти. Гемове залізо (себто залізо в продуктах тваринного походження) організм засвоює найкраще (до 30%). Відновлюється рівень заліза упродовж 21 дня після процедури.
Якщо ви не вживаєте такої їжі, запаси заліза допоможуть поповнити шпинат, горох, броколі, квасоля, спаржа, тофу, а також хліб, крупи та макарони. Проте організм зможе засвоїти лише 10% заліза з рослинних джерел. Покращити ситуацію допоможе вітамін С, котрий стимулює засвоєння заліза. Найкращі харчові джерела вітаміну С – свіжа зелень та ягоди, цитрусові фрукти, капуста, свіжі помідори.
Протягом пари годин після їжі не вживайте чай або каву. Танін у цих напоях погіршує засвоєння заліза. Негативно впливають і молочні продукти, клітковина, яйця та шоколад.
Відновивши сили після процедури, дотримуйтесь інтервалів між донаціями. Як відрізняються інтервали між донаціями цільної крові та її компонентів, читайте у статті. Радимо також прочитати, як тримати рівень феритину в нормі, адже за його недостатності може виникнути залізодефіцитна анемія.